......................................................................................με καθημερινή ενημέρωση......

...ο πολιτισμός απειλείται από την χωρίς όρια ανάπτυξη... της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής που ισοπεδώνει τον Άνθρωπο και τις αξίες του.

με καθημερινή ενημέρωση......

με καθημερινή ενημέρωση......
με καθημερινή ενημέρωση......

* ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...

* ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...
................................* ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ *

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
..............Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ" ..//..πατήστε πάνω στην εικόνα .............................

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

                                                                       

Μάρτιος 2011                    
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Το 1995 οι Kurt και Axel Krannich ιδρύσανε την εταιρεία Krannich Solartechnik. Οι αδελφοί Krannich εγκαθιστούσαν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος από 1kWp έως 10kWp. Το 1999, με την έναρξη του “Προγράμματος των 100.000 στεγών” στην Γερμανία, η εταιρεία μετατράπηκε από εταιρεία εγκατάστασης σε εμπορική εταιρεία και αργότερα σε εταιρεία χονδρικής πώλησης φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Στις αρχές του 2006 η εταιρεία συμπεριλήφθηκε στους 10 κορυφαίους προμηθευτές φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη , αυξάνοντας τις εξαγωγικές της δραστηριότητες κατά 25%.
Το 2008 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Krannich Solar GmbH. Η εξάπλωση του ομίλου στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση υποκαταστημάτων στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στην Κορέα, στη Γαλλία, στην  Τσεχία, στο Βελγιο και στην Αγγλία.
Το 2007 ιδρύθηκε η Ελληνική Krannich Solar Μ.Ε.Π.Ε. με έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου μισθώθηκε ένα κτίριο αποθήκης και γραφείων συνολικής επιφάνειας 650 τ.μ. Το 2009 ιδρύθηκε το υποκατάστημα της Krannich Solar στην Αθήνα για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στη Νότιο Ελλάδα και τα νησιά.
Η συνολική ισχύς που εγκαταστάθηκε από τον όμιλο κατά την διάρκεια του 2010, ανήλθε στα 280 MWp, με αποτέλεσμα η Krannich Solar να κατατάσσεται σήμερα στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων προμηθευτών φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην Ευρώπη.
Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας αποτελεί για την Krannich Solar μία υπεύθυνη και καινοτόμο δραστηριότητα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται αποκλειστικά με τη χονδρική πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων και το πελατολόγιο της αποτελείται από εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών σταθμών, εργολάβους, τεχνικές / κατασκευαστικές εταιρείες, ηλεκτρολόγους και καταστήματα λιανικής πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Η Krannich Solar διαθέτει μία πλήρη γκάμα προϊόντων, η οποία αποτελείται από: φωτοβολταϊκά πάνελ, σταθερές και περιστρεφόμενες βάσεις στήριξης, μετατροπείς ρεύματος για διασυνδεδεμένα και για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, ρυθμιστές φόρτισης και συσσωρευτές.
Η εταιρεία είναι επίσημος διανομέας των προϊόντων: LUXOR, BOSCH, SUNTECH, YINGLI, CSG, AXITEC, SULFURCELL, SMA, KACO, KOSTAL, Power-OneK2-Systems, DEGERenergie, Multi-Contact, HUBER+SUHNER, KBE, SOLINQ, STUDER, Phocos.
Πριν από κάθε προμήθεια οι αγοραστές της Krannich Solar διεξάγουν τους αυστηρότερους ποιοτικούς ελέγχους. Οποιοδήποτε προϊόν επιλέγεται να προστεθεί στην προϊοντική γκάμα της εταιρείας έχει προηγουμένως εξετασθεί εξονυχιστικά και έχει λάβει έγκριση ποιότητας.


 Υπεύθυνη επικοινωνίας:       Μαρία Γκιόκα
                                                                                                                        Krannich Solar Μ.Ε.Π.Ε.
                                                                                                                        Συγγρού 336, Καλλιθέα
            17673, Αθήνα
                                                                                                                        Τηλέφωνο: 2109531040
                                                                                                                         Fax: 2109531041

Καταφύγιο στον Συνήγορο ψάχνουν οι πολίτες...


sinigorospoliti

Την πόρτα του Συνηγόρου του Πολίτη χτυπούν ολοένα και περισσότεροι έλληνες πολίτες, προκειµένου να αναζητήσουν λύση στα προβλήµατά τους, σύµφωνα µε την ετήσια έκθεση της Αρχής, η οποία δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα από την αναπληρώτρια Συνήγορο κ. Καλλιόπη Σπανού...

Η περιστολή των δαπανών επηρέασε ευρύτερα τη λειτουργία του κράτους, όπως επισηµαίνεται στην έκθεση για το έτος 2010, µε αποτέλεσµα τη δραµατική υποχώρηση των επιπέδων εξυπηρέτησης των πολιτών από τη δηµόσια διοίκηση.

Καθυστερήσεις πληρωµών, προβλήµατα λειτουργίας λόγω ελλιπούς στελέχωσης, σε συνδυασµό µε το κύµα συνταξιοδοτήσεων, µειωµένες υπηρεσίες πρόνοιας, καθυστερήσεις στην απονοµή συντάξεων και στην παροχή άλλων κοινωνικών δικαιωµάτων, ανατροπή προσδοκιών για πρόσληψη επιτυχόντων σε διαγωνισµούς είναι ορισµένα από τα θέµατα που κυριάρχησαν το 2010 στις καταγγελίες (αναφορές) των πολιτών.

Οπως σηµειώνεται, επίσης, σε άλλο σηµείο της εισαγωγικής τοποθέτησης της έκθεσης, η ανεξάρτητη αρχή κατακλύστηκε από καταγγελίες, µεταξύ των οποίων πολλές αφορούσαν αιτήµατα για βοήθεια (υπερχρεωµένα νοικοκυριά, άνεργοι, επιχειρηµατίες σε κίνδυνο πτώχευσης κ.λπ.), ακόµη και για θέµατα που δεν ενέπιπταν στο πεδίο αρµοδιότητάς της.

Ο αριθµός των καταγγελιών των πολιτών κατά το 2010 (13.179) παρέµεινε πρακτικά στα ίδια υψηλά επίπεδα του 2009 και διατηρεί µια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση µε την προ του 2008 περίοδο.

Η ανεξάρτητη αρχή επισηµαίνει, πάντως, µε ικανοποίηση ότι σηµαντικός αριθµός προτάσεων που είχαν ήδη διατυπωθεί τα προηγούµενα χρόνια υιοθετήθηκε στη διάρκεια του 2010, µε πρώτο παράδειγµα διάφορα φορολογικά θέµατα.

Ακολουθούν συνολικά στατιστικά στοιχεία, και συµπεράσµατα, προτάσεις και ενδεικτικά παραδείγµατα ανά θεµατική ενότητα.

Στατιστικά στοιχεία

Το 2010 ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) έλαβε 13.179 νέες αναφορές. Το 59,8% αυτών ήταν εντός αρµοδιότητας.
Επί των εντός αρµοδιότητας αναφορών που χειρίστηκε ο ΣτΠ:
• Το 53,07% διαπιστώθηκε ότι ήταν βάσιµες, δηλαδή η καταγγελία του πολίτη ήταν δικαιολογηµένη και υπήρχε κακοδιοίκηση.
• Το 38,08% διαπιστώθηκε ότι ήταν αβάσιµες, δηλαδή η διοίκηση είχε
τηρήσει τη νοµιµότητα.
• Στο 8,85% διακόπηκε, για διαφόρους λόγους, η έρευνα.

Οι βάσιµες αναφορές είχαν κατά ένα µεγάλο ποσοστό θετική έκβαση. Αναλυτικότερα:
• Επιλύθηκαν, δηλαδή αποκαταστάθηκε το πρόβληµα που αντιµετώπιζε ο πολίτης, σε ποσοστό 73,16%.
• Δεν επιλύθηκε, παρά τη διαµεσολάβηση, το πρόβληµα που έθετε το 10,64% των βάσιµων αναφορών. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του ΣτΠ.
• Στο 12,94% των βάσιµων αναφορών η επίλυση στάθηκε αδύνατη για λόγους που αποδίδονται σε κενά της νοµοθεσίας ή σε πάγιες οργανωτικές αδυναµίες και δυσλειτουργίες της δηµόσιας διοίκησης.
• Το 3,26% των υποθέσεων επιλύθηκε χωρίς ενέργειες του ΣτΠ, από την ίδια την υπηρεσία ή ύστερα από παρέµβαση άλλου φορέα.

«Σε µια χώρα όπου η εµπιστοσύνη στους θεσµούς υπήρξε ανέκαθεν ελλειµµατική, η οικοδόµηση σχέσεων εµπιστοσύνης µεταξύ κράτους και πολιτών, καθίσταται πιο απαραίτητη από ποτέ και για αυτό το λόγο είναι κρίσιµο να αναδειχθεί η υπέρ του κοινού συµφέροντος λειτουργία των θεσµών και ο σεβασµός των δικαιωµάτων των πολιτών», τόνισε η κ. Καλλιόπη Σπανού κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Όπως διαπιστώνεται σε αυτήν, η περιστολή των δηµόσιων δαπανών επηρέασε ευρύτερα τη λειτουργία του κράτους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, η προσπάθεια διόρθωσης ανορθολογικών πρακτικών του παρελθόντος διατάραξε το πλαίσιο στο οποίο είχαν συνηθίσει να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να δραστηριοποιούνται οι πολίτες.
«Φαίνεται να αποτελεί γενική διαπίστωση ότι υπό την πίεση των νέων συνθηκών, η διοίκηση τείνει να αµελεί διαδικαστικές της υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες», τόνισε η κ. Σπανού, προσθέτοντας πως η καθυστέρηση, η παράλειψη απάντησης ή η έλλειψη σεβασµού των προθεσµιών εµφανίζονται συχνότερα.

Σε αυτές τις νέες αντίξοες συνθήκες, ο Συνήγορος του Πολίτη, καλείται να επινοήσει νέους τρόπους παρέµβασής του για να µπορέσει να επιτελέσει το έργο του και να παραµείνει αξιόπιστος συνοµιλητής τόσο της διοίκησης όσο και της κοινωνίας, κατέληξε η αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη.

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

O Συλλόγος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού "Η Αγκαλιά"


Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο
 του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού
 - Η Αγκαλιά σας εύχεται Καλό Πάσχα
 και καλή δύναμη στο έργο σας.


Χορηγός Επικοινωνίας: εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στο Π. Αστρος"Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στο Παράλιο Αστρος, καθώς και σχετική ανακοίνωση από τον νεοϊδρυθέντα Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίου Αστρους. Δείτε τα αναλυτικά:
Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου
Το πρόγγραμμα των εκδηλώσεων
astrosnews


Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Δεύτερη Ακολoυθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου ώρα 9 με 10μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ
          Για μιά ακόμη φορά  με πλήθος κόσμου σε έναν κατάμεστο Ναό από εργαζομένους, μαθητές  και νέους,  τελέστηκε η δεύτερη Ακολουθία των Χαιρετισμών  της  Θεοτόκου  ώρα 9 με 10μ.μ.  στον Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως την Παρασκευή 18 Μαρτίου.
Σε αυτή την  Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας και  έψαλαν και απέδωσαν περίφημα τους ύμνους προς την Θεοτόκο η Μικτή  Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως,  που απαρτίζεται από νέους και νέες υπό την καθοδήγηση του Χοράρχου αυτής και Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού  Ναού κ. Βασιλείου Γεωργαρά.
Η δεύτερη Ακολουθία αυτή θα τελεσθεί  την ίδια ώρα και τις επόμενες Παρασκευές.

                                                                                       + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΔΝΤ

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Δημητσάνα: Τοπίο στην ομίχληΠαραδοσιακοί οικισμοί, βουερά ποτάμια, σκιερά φαράγγια, μοναστήρια, όλα δεμένα με την αρκαδική ποίηση.
Δημητσάνα: Τοπίο στην ομίχλη
Φωτό: Μαρία Πασχάλη

Από πέτρα και σύννεφο
Τη Δημητσάνα, από τους πιο όμορφους οικισμούς στην Ελλάδα, μπορείς να τη δεις από πολλές γωνίες. Ερχόμενος από Βυτίνα ή Ζάτουνα τη βλέπεις πρώτα απέναντι να «κυματίζει» στη λοφογραμμή και μετά, καθώς ο δρόμος πλησιάζει ή κατεβαίνει στην κοίτη του Λούσιου,παρατηρείς ψηλά τα πυργόμορφα σπίτια της να ξεμυτίζουν από άλλες κεραμοσκεπές ή τους βράχους. Μετά, όσο ανεβαίνεις, η πολιτεία μοιάζει με ένα πετρόκτιστο κοίλωμα, μια αγκαλιά που ανοίγει για να σε υποδεχθεί. Μέσα σε αυτή την αγκαλιά υπάρχουν εντυπωσιακά σπίτια, πλακοστρωμένα δρομάκια, πελεκημένα καμπαναριά. Το πιο πολυώροφο και επιβλητικό σπίτι της Δημητσάνας είναι ο Πύργος Ξενιού, το μοναδικό ίσως πετρόκτιστο πενταώροφο κτίριο στην Ελλάδα, το οποίο έπαψε να λειτουργεί ως ξενώνας αλλά συνεχίζει να δεσπόζει στην πέρα γειτονιά. 
Η πιο καλή ώρα να πετύχετε τη Δημητσάνα είναι όταν το σύννεφο κατρακυλά από την πλαγιά του βουνού και αρχίζει να τυλίγει με τη γοητεία του τον οικισμό, πρώτα το καμπαναριό ψηλά και μετά γλιστρώντας πάνω στις κεραμοσκεπές, ώσπου να «γκρεμιστεί» προς το φαράγγι του Λούσιου. Αλλά είναι εύκολο να δείτε και να ακολουθήσετε το πιο γραφικό πλακόστρωτο της Δημητσάνας να κατεβαίνει προς τον κεντρικό δρόμο και να περνά απέναντι στον άλλο λόφο, τον δεύτερο, πάνω στον οποίο είναι κτισμένη η Δημητσάνα. Ανηφορίζει επίσης πλακόστρωτο προς την κεντρική πλατεία με την περίφημη βιβλιοθήκη, τους ναούς της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Γεωργίου, περνά έξω από τον ξενώνα Καζάκου και χάνεται μέσα στα σοκάκια, ώσπου να βγει έξω και από τα τελευταία σπίτια του οικισμού. Από εδώ είναι μια από τις θεαματικότερες γωνίες για να δεις ολόκληρη τη Δημητσάνα.

 
©2011 Δεδομένα χάρτη Tele Atlas - Όροι χρήσης
 

Αρκαδικό ποίημα
Mια από τις εκφραστικές τάσεις που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές του 19ου αιώνα, στα πρώτα βήματα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, ήταν και η αποκαλούμενη αρκαδική ποίηση. Ηταν ποιήματα που εκδήλωναν τη νοσταλγία για την αρχαία Αρκαδία, έναν ειδυλλιακό τόπο. Αυτή την ευδαιμονία την αισθάνεσαι και σήμερα ακόμη, καθώς το τοπίο και η ζωή που κυλά μέσα του παραμένουν ειδυλλιακά. Τα βουερά ποτάμια, τα ψηλά ελατοσκέπαστα βουνά, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τροφοδοτούνται με γοητεία από μια καρδιά που οι παλμοί της ηχούν από τα βάθη των αιώνων. Οι αγωγοί, οι οποίοι τροφοδοτούν με το ελιξίριο της ιστορίας το τοπίο, είναι τα ποτάμια: ο Λούσιος, ο Αλφειός, η Νέδα.

Λένε πως στον Λούσιο οι Νύμφες έλουσαν τον Δία όταν ήταν μωρό. Καθώς έρχεσαι από τη Μεγαλόπολη, τον συναντάς μετά την Καρύταινα να περνά κάτω από το παλιό και το καινούργιο γεφύρι του Ατσίχολου. Από εδώ ξεκινά μια ωραία διαδρομή ράφτινγκ. Οι πολύχρωμες βάρκες τρέχουν επί 3 χλμ. πάνω στον ζωηρό Λούσιο, το πιο κρύο ποτάμι που ήξερε ο ταξιδιωτικός ρεπόρτερ της αρχαιότητας Παυσανίας. Δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα, γιατί οι κωπηλάτες φορούν ειδικές στολές από νεοπρέν και προστατευτικά κράνη.

Εξορμήσεις ράφτινγκ και πεζοπορίας διοργανώνει η Trekking Hellas, η οποία έχει τη βάση της στο χωριό Βλαχορράπτης (τηλ. 27910 25978). Μπορείτε να επικοινωνήσετε και με τον Τρύφωνα Κολίντζα (τηλ. 6974 459753)

 
Οι πολύχρωμες βάρκες τρέχουν επί 3 χλμ. επάνω στον ζωηρό Λούσιο, το πιο κρύο ποτάμι που ήξερε ο ταξιδιωτικός ρεπόρτερ της αρχαιότητας Παυσανίας.
Η μονή Προδρόμου.
Ο ελληνικός καφές, να τον πιεις στο φλιτζάνι.
Εδώ το κρέας έχει την τιμητική του. Αγριογούρουνο, κόκορας, κουνέλι, κατσίκι, χοιρινό, μαγειρεμένα εξαιρετικά.
Μέσα στο παραδοσιακό καφενείο η Ιστορία ξετυλίγεται.
Η πιο καλή ώρα να πετύχετε τη Δημητσάνα είναι όταν το σύννεφο κατρακυλά από την πλαγιά του βουνού και αρχίζει να τυλίγει με τη γοητεία του τον οικισμό.
Καφεδάκι και χαλαρή κουβέντα.
Πλαγιές «στολισμένες» με τους παραδοσιακούς οικισμούς της Δημητσάνας, της Ζάτουνας και της Στεμνίτσας και τις μονές Φιλοσόφου, Προδρόμου, Παναγίας των Αιμυαλών και Καλαμίου.
Προς ενημέρωση των πεζοπόρων
Από τα πλέον γοητευτικά φαράγγια της Ελλάδας: κατάφυτες θεαματικές πλαγιές αγκαλιάζουν το ποτάμι.
Τα νερά του Λούσιου κυλούν επάνω και ανάμεσα στους λείους βράχους.
Δοχεία με γλυκά του κουταλιού.
Αποψη του οικισμού.
Η προτομή του Γέρου του Μοριά δεσπόζει μέσα στο καταπράσινο τοπίο.
Πεζοπορία στα ελατοσκέπαστα βουνά.
 
15  φωτογραφίες

Οι καταπράσινες όχθες φεύγουν γοργά πίσω από τη βάρκα ώσπου αυτή να πέσει στον Αλφειό και να συνεχίσει στο ίδιο περιβάλλον για άλλα 4 χλμ. ως τη γέφυρα του Κούκου στην Καρύταινα. Αυτό το γεφύρι το έκτισαν οι λαγκαδινοί μαΐστορες 30 μέτρα ψηλά από την κοίτη του ποταμού, με μια ειδική πατέντα. Χρησιμοποίησαν 13 χιλιόμετρα σκοινί για να «πλέξουν» τις δύο όχθες και να στηρίζουν ένα εναέριο καλούπι. Και όπως μας μεταφέρει ο θρύλος, μόνο ένα σφυρί τούς έπεσε στον Αλφειό. Οι πολύχρωμες βάρκες του ράφτινγκ δημιουργούν μοναδική εικόνα, καθώς φτάνουν κάτω από το επιβλητικό γεφύρι που γεφυρώνει τις δύο ψηλές, καταπράσινες όχθες.

Αναμνήσεις από τη Ζάτουνα
Από τη Δημητσάνα ο δρόμος πηγαίνει για τη Ζάτουνα (4 χλμ.) και διακλαδώνεται για την περίφημη Μονή Φιλοσόφου (9 χλμ.) και το Κρυφό Σχολειό, πάνω στο ανασηκωμένο φρύδι του Λούσιου. Εκεί, πάνω στον κεντρικό δρόμο, υπήρχε το εκπληκτικό καφενείο (και κουρείο) του Τερρή, ένα πραγματικό μνημείο-σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Υπήρχε για 80 και βάλε χρόνια, αλλά δυστυχώς για τους ταξιδιώτες τώρα η πόρτα του έχει κλείσει. Το δούλεψαν τρεις γενιές φτιάχνοντας πάντα το χειροποίητο παστέλι, αλλά ο Περικλής που έψηνε τον καφέ στον παλιό πάγκο έφυγε με τη γυναίκα και το παιδί του για τη Γαλλία, κλείνοντας την πόρτα πίσω του. Δύσκολοι καιροί...

Στο Κρυφό Σχολειό, την παλαιά Μονή Φιλοσόφου που είναι κολλημένη στον βράχο, φτάνει ένα απότομο μονοπάτι (με χειρολαβές από αλουμίνιο) που ξεκινά από τη νέα Μονή Φιλοσόφου, η οποία είναι κτισμένη από το 1691 στο πλάτωμα του βράχου, σε ακόμη πιο θεαματικό σημείο από εκείνο της παλιάς. Από εκεί μπορείς να δεις και το άλλο κομμάτι του φαραγγιού προς τη Δημητσάνα και τις πηγές του Λούσιου. Και εδώ ο μοναχός σε υποδέχεται με το παρα δοσιακό κέρασμα των μοναστηριών, το λουκούμι, το νερό και τον καφέ. Αυτή είναι η πρώτη απόλαυση. Γιατί μετά ακολουθούν η ευχαρίστηση και το δέος που προσφέρει το τοπίο, αλλά και η γαλήνη που επικρατεί στο εσωτερικό του καθολικού της Μονής με τις τοιχογραφίες του 1693. Η γαλήνη διαχέεται στο εσωτερικό του καθολικού καθώς οι ακτίνες του ήλιου που μπαίνουν από τα παράθυρα του τρούλου λούζουν με «μεταφυσικό» φως τα πρόσωπα των αγίων.

Το μονοπάτι του Λούσιου
Είναι ένα από τα πλέον γοητευτικά φαράγγια της Ελλάδας: κατάφυτες, θεαματικές πλαγιές που «αγκαλιάζουν» το ποτάμι που κυλά πάνω και ανάμεσα στους λείους βράχους, «στολισμένες» με τους παραδοσιακούς οικισμούς της Δημητσάνας, της Ζάτουνας και της Στεμνίτσας και τις μονές Φιλοσόφου, Προδρόμου, Παναγίας των Αιμυαλών και Καλαμίου.
Ο Λούσιος, πάντα ζωηρός, αναβλύζει κάπου στα αριστερά του δρόμου για τα Λαγκάδια, μετά την Καρκαλού, και ώσπου να φτάσει κάτω από τη Δημητσάνα έχει ήδη γίνει ποτάμι. Καθώς η δυναμική του συνεχώς μεγαλώνει, αφήνει πίσω του αριστερά το Μουσείο Υδροκίνησης και το Παλαιοχώρι. Ολα τώρα κινούνται γρήγορα: αριστερά στην κορυφή των οχθών προβάλλουν τα μοναστήρια της Παναγιάς των Αιμυαλών και του Προδρόμου. Λίγο μετά αισθάνεσαι έναν ακόμη παραδοσιακό οικισμό, τη Στεμνίτσα, αθέατη από το φαράγγι.

Οι ψηλοί «τοίχοι» ανοίγουν πλέον σιγά-σιγά, αφήνοντας να φανεί ο ουρανός ανάμεσα στα ψηλά κυπαρίσσια, αλλά και κάποια ασκηταριά ξεχασμένα ψηλά στους κάθετους βράχους. Τώρα, στην πορεία για τη συνάντηση με τον Αλφειό, μένουν πίσω, κάτω από το χωριό Ατσίχολος, το κομψό παλιό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, ένα πέτρινο γεφύρι, η Μονή Καλαμίου και η Αρχαία Γόρτυς.
Ενα τέτοιο τοπίο το απολαμβάνεις με όλες τις αισθήσεις σου, αργά και ηδονικά. Με φυσικά μέσα, με τα πόδια. Από πού ξεκινάς; Η πιο εύκολη διαδρομή είναι από τη Μονή Φιλοσόφου. Το μονοπάτι περνά δίπλα από το Κρυφό Σχολειό και κατηφορίζει ως την κοίτη του Λούσιου. Οι πεζοπόροι περνούν πάνω από το τσιμεντένιο γεφύρι και ανηφορίζουν το φιδωτό μονοπάτι ως τη Μονή Προδρόμου. Λειτουργεί εκεί, κρεμασμένη σαν χελιδονοφωλιά στον απότομο βράχο, από το 1167 και έχει πολλά πράγματα να δείξει, μεταξύ των οποίων και τοιχογραφίες της κρητικής σχολής του 16ου αιώνα. Εκεί οι πεζοπόροι ξεκουράζονται και μετά κατηφορίζουν ξανά προς το ποτάμι, περνούν απέναντι και περπατούν στην όχθη του στο ανοιχτό πλέον φαράγγι διακρίνοντας τα παλιά ασκηταριά στους κάθετους βράχους στην αντίπερα όχθη, ως το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα (11ος αιώνας). Περπατούν περίπου δυόμισι ώρες από τη Μονή Φιλοσόφου ως εδώ. 

Οι γειτονιές των αετών
«Λάμπει ο ήλιος στα βουνά, λάμπει και στα λαγκάδια, λάμπει και στ' Αρκουδόρεμα, στο έρμο Λιμποβίσι, οπού είν' οι κλέφτες οι πολλοί, οι Κολοκοτρωναίοι...» λέει ένα παλιό δημοτικό τραγούδι. Και ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά, ο Θεοδωράκης Κολοκοτρώνης, διηγείται ότι «... από τα 1553 όπου εφάνηκαν εις τα μέρη μας Τούρκοι, ποτέ δεν τους ανεγνώρισαν, αλλ' ήσαν εις αιώνιον πόλεμον», για να συμπληρώσει ότι δεν θυμάται κανέναν από τους προγόνους του να είχε πεθάνει από φυσικό θάνατο.

Η Διήγηση Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής που υπαγόρευσε ο σπουδαίος Ελληνας στον Γεώργιο Τερτσέτη είναι ένα οδοιπορικό σε αυτά τα μέρη: Βυτίνα, Λιμποβίσι, Αλωνίσταινα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίτσι, Καρύταινα, Λαγκάδια, Μαγούλιανα, έρχονται και ξανάρχονται στη Διήγηση, έρχονται και ξανάρχονται στις πινακίδες στους δρόμους. Και το πνεύμα του Γέρου πλανάται πάνω από τον τόπο και βάζει τον θρύλο να εγκατασταθεί στους μοναχικούς οικισμούς και στα ελατοσκέπαστα βουνά.

Από τη Δημητσάνα ο δρόμος πηγαίνει προς Στεμνίτσα και συνεχίζει για Χρυσοβίτσι (14 χλμ.) ακολουθώντας την πινακίδα προς Τρίπολη. Ο δρόμος ανεβαίνει σε διαδοχικά οροπέδια στεφανωμένα με ελατοδάσος. Παραβλέπουμε την πινακίδα προς Βυτίνα (20 χλμ.) και συνεχίζουμε ευθεία.

Ενα χιλιόμετρο πριν από το Ζυγοβίτσι πηγαίνουμε αριστερά για το Λιμποβίσι (7 χλμ.). Συναντάμε πρώτα την Παναγιά του Αρκουδορέματος και μετά τη βρύση. Παραβλέπουμε δεξιά τον δρόμο για Αλωνίσταινα (το χωριό από όπου καταγόταν η Ζαμπία Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, η οποία κατατρεγμένη γέννησε στο Ραμαβούνι της Παλαιάς Μεσσηνίας τον Θεοδωράκη το 1770) και συνεχίζουμε για το Λιμποβίσι που βρίσκεται λίγο μετά (36 χλμ. από τη Δημητσάνα). Εδώ, επάνω στα θεμέλια του σπιτιού των Κολοκοτρωναίων κτίστηκε ένα νέο οίκημα, ανάμεσα στα ερείπια, για να θυμίζει την εστία αυτής της αδούλωτης γενιάς. Παίρνουμε πίσω τον δρόμο που μας έφερε εδώ και πηγαίνουμε δεξιά για τη ζωντανή Ελάτη (1.220 υψόμετρο), ξεχωρίζοντας και συστάδες μελανόδερμων πεύκων, και το εγκαταλελειμμένο Πυργάκι. Ο δρόμος (18 χλμ. από το Λιμποβίσι) βγαίνει στον αυτοκινητόδρομο που αριστερά πάει για Δημητσάνα και δεξιά για Λεβίδι και εθνικό δρόμο Κορίνθου- Τρίπολης. Στο ύψος της Βυτίνας ο δρόμος ανηφορίζει δεξιά για Αλωνίσταινα (9 χλμ.) και Πιάνα (1 χλμ. μετά).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η Δημητσάνα απέχει οδικώς από την Αθήνα 214 χλμ.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στη Δημητσάνα,στα ξενοδοχεία Εν Δημητσάνη (τηλ.27950 31748,www.endimitsani.gr), στο κλασικό Δημητσάνα (τηλ.27950 31518,www.dimitsanahotel.gr), στο Κoustenis Village (τηλ.27950 31445,(www.koustenisvillage.gr), στους ξενώνες Λουσίου Νύμφες (τηλ.27950 31525,www.lousiou-nymphes.gr), Θεονύμφη (τηλ.27950 29215, www.theonimfi.gr), Εναστρον (τηλ.27950 31684, www.xenonasenastron.gr), Καζάκου (τηλ.27950 29215,www.xenonaskazakou.gr), Αμανίτες (τηλ.27950 31090, www.amanites.gr), Προσέληνος (τηλ.27950 31675, www.proselinos.gr).

ΦΑΓΗΤΟ
Στη Δημητσάνα, στις ταβέρνες Δρυμώνας, Θόλος, Κιούπι, Λημέρι του Τρύπα. Στην Παναγιά (μετά τη Ζάτουνα, 15 χλμ.από τη Δημητσάνα) στην ταβέρνα Ζέρζοβα για πραγματικό αγριογούρουνο, κόκορα κοκκινιστό, κατσίκι λαδορίγανη, χυλοπίτες, κολοκυθόπιτα, «κανονικές» πατάτες κ.ά. Στην Καρκαλού (3 χλμ.από τη Δημητσάνα), στην ταβέρνα Λατούφι για γίδα στιφάδο στον φούρνο και αρνάκι με άγρια χόρτα και φέτα. Στο Χρυσοβίτσι, στο Στέκι του Μοριά για κουνέλι στον φούρνο και χοιρινό χασάπικο με μελιτζάνες.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:   16/03/2011, εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/travel/article/?aid=382881