......................................................................................με καθημερινή ενημέρωση......

...ο πολιτισμός απειλείται από την χωρίς όρια ανάπτυξη... της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής που ισοπεδώνει τον Άνθρωπο και τις αξίες του.

με καθημερινή ενημέρωση......

με καθημερινή ενημέρωση......
με καθημερινή ενημέρωση......

* ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...

* ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...
................................* ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ *

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
..............Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ" ..//..πατήστε πάνω στην εικόνα .............................

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Μέτρα για την προστασία του Ευρώτα από τη ρύπανση»
Επικεφαλής : Θανάσης Πετράκος
Επικοινωνία : petrakos.gr@gmail.com ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλέφωνο : 6977683175
Fax : 27210-87191, 2710-227181

site : petrakosgr.blogspot.com, agonistiki.blogspot.com


ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Θέμα: Μέτρα για την προστασία του Ευρώτα από τη ρύπανση»

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη,
Στις 23 Ιανουαρίου σας είχα στείλει επιστολή με την οποία τόνιζα ότι: «Για μια ακόμα χρονιά σημειώθηκε οικολογική καταστροφή στον Ευρώτα...» και ζητούσα να ληφθούν μέτρα.
Μετά την επίσκεψή μου στην περιοχή και τη συζήτηση με τους προέδρους της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας και των Τοπικών Κοινοτήτων Έλους, Λέιμονα και Περιστερίου καθώς και τον αντιδήμαρχο κ. Παναγιωτακάκο του Δήμου Ευρώτα, επανέρχομαι και σας επισυνάπτω το ψήφισμα των Συμβουλίων της Δημοτικής και των Τοπικών Κοινοτήτων των παρόχθιων περιοχών του ποταμού Ευρώτα του Δήμου Ευρώτα.
«ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΘΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
0 ποταμός Ευρώτας αποτελεί σύμβολο, σημείο αναφοράς, ιστορικό μνημείο και πάνω απ' όλα ένα ζωντανό οργανισμό που «τρέφει» το Νομό Λακωνίας.
Το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA.
Είναι το σημαντικότερο μέρος ξεκούρασης και διατροφής για ένα τεράστιο αριθμό μεταναστευτικών πτηνών στη Νότια Ελλάδα, αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας.
Από τα νερά του Ευρώτα υδρεύονται οικισμοί, αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης του Νομού Λακωνίας και συντηρούνται αρκετές οικογένειες ψαράδων της περιοχής.
Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας.
Οι παρόχθιες περιοχές με τους οικισμούς, που αιώνες τώρα συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και το Δέλτα του αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων στα πλαίσια της ήπιας ανάπτυξης.
Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!
Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες για άλλη μία φορά του βιασμού του οικοσυστήματος του Ευρώτα.
Εκατοντάδες ψάρια που ασφυκτιούσαν στα μολυσμένα από τα λύματα ελαιοτριβείων και άλλων ρυπογόνων μονάδων, νερά του ποταμού έβγαιναν από το νερό προσπαθώντας να επιβιώσουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται καταγγελίες για το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού. Η αναποτελεσματικότητα και η αναβλητικότητα της ελληνικής πολιτείας ήταν πάντα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάδειξη και την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα στον εντοπισμό των ρυπογόνων μονάδων και να λάβουν τα μέτρα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΕΔΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΗΨΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΡΥΠΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!»

Με βάση όλα τα ανωτέρω, σας ερωτώ:
1) Έχετε δώσει μέχρι τώρα εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας για να γίνει έλεγχος σε όλες τις πιθανές αιτίες και εστίες ρύπανσης του Ευρώτα;
2) Αν έχουν γίνει έλεγχοι, τι συμπεράσματα έχουν προκύψει;
3) Αν όχι, γιατί δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πότε θα γίνουν;
4) Με δεδομένο ότι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι υπάρχει διαπλοκή μέχρι σήμερα της πολιτικής εξουσίας με μεγάλα και μικρά συμφέροντα, τι μέτρα σκέπτεστε να πάρετε, σε συνεργασία με το Δήμο Ευρώτα και το ΥΠΕΚΑ, ώστε να προστατευτεί από τη μόλυνση ο Ευρώτας, του οποίου, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, το Δέλτα περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA;
5) Συμφωνείτε να προετοιμαστεί και να γίνει συζήτηση ολοκληρωμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καλώντας και τη Δημοτική Αρχή, αλλά και όλους τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου με θέμα «Ο Ευρώτας να γίνει πηγή ζωής, δημιουργίας και ανάπτυξης της περιοχής»;
6) Οι δημοτικοί παράγοντες, αλλά και οι αγρότες του Δήμου, όπως γνωρίζετε, ζητούν:
α) Να δημοπρατηθεί έργο αρδευτικό κλειστού κυκλώματος, ώστε να υπάρχει μεγάλη οικονομία στο νερό και συγχρόνως να ανατεθούν μελέτες για δημιουργία μικρών φραγμάτων.
β) Να ανατεθεί μελέτη για την τουριστική ανάδειξη της περιοχής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού (ιστορικός, περιπατητικός και θρησκευτικός τουρισμός).
Συμφωνείτε με τα αιτήματα αυτά και ποιες οι ενέργειες της Περιφέρειας, ώστε ο καθαρός Ευρώτας να γίνει πηγή ζωής, δημιουργίας και ανάπτυξης της περιοχής;


1/2/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου